Hennep

Hennep is niet toegestaan!

 

Wat is hennep?

Hennep is cannabis, een drug, en wordt ook wel marihuana genoemd. Hennep bestaat uit gedroogde en verkruimelde bloemtoppen van de Cannabisplant en is groen-bruin van kleur. Je kunt het roken, eten, drinken en verdampen.

Wat doet Woonlinie met huurders die hennep kweken?

Een huurder is strafbaar als hij of zij hennep kweekt, of als hij of zij het toelaat dat er in zijn of haar huurwoning hennep gedroogd of geknipt wordt. Wij treden hier streng tegen op. Wat doen wij dan precies? Als een huurder hennep kweekt of het voor anderen mogelijk maakt hennep te kweken in de woning, dan:

 • vragen wij aan de rechter of de huurder uit de woning gezet mag worden of de standplaats mag worden afgenomen. De rechter geeft ons bijna altijd toestemming.
 • betaalt de huurder alle juridische kosten en de mutatiekosten. Dit zijn vaak hoge bedragen.
 • heeft deze persoon bij geen enkele woningcorporatie de eerste drie jaar recht op vervangende woonruimte.

Voor de duidelijkheid melden wij u dat het ook niet toegestaan is om 5 of minder hennepplanten in en/of om uw woning in bezit te hebben! In dit geval krijgt u een formele waarschuwing en wordt u dringend verzocht de planten direct te vernietigen.

Wat staat de huurder die hennep kweekt nog meer te wachten?

De politie ruimt de kwekerij op en schrijft een proces-verbaal. Justitie bepaalt vervolgens welke straf de overtreder krijgt. De energieleverancier controleert of er is gesjoemeld met het stroomgebruik. De Belastingdienst controleert of de verhuurder onterecht toeslagen heeft ontvangen en de Sociale Dienst bekijkt of de overtreder een te hoge uitkering heeft gekregen. Bij alle gevallen, moet de overtreder het geld teruggeven en/of een boete betalen, als blijkt dat hij of zij onterecht te veel geld heeft gekregen.

Waarom treedt Woonlinie zo streng op tegen hennep?

Hennep is strafbaar. Bovendien loopt u, als u een hennepkwekerij in de buurt heeft, een vergroot risico op brand, kortsluiting, stankoverlast en lekkages. Bij hennepkwekerijen komt vaak ook andere criminaliteit kijken. Uw wijk wordt hierdoor minder veilig. We willen dit graag voorkomen en treden daarom streng op tegen hennep.

Meld een hennepkwekerij!

Signalen uit de buurt zijn ontzettend belangrijk bij het kunnen ontmantelen van een hennepkwekerij. Wij vragen u meldingen te doen wanneer u vermoedens heeft dat er een hennepkwekerij in uw buurt is. Dit kunt u ook anoniem doen via Meld Misdaad Anoniem,
telefoonnummer (0800) 7000.

Een hennepkwekerij bezorgt de omgeving veel overlast en onveiligheid. Denk aan lekkages, schimmelvorming, stankoverlast, stroomstoringen en branden door oververhitting. Deze hennepkwekerijen kosten onze samenleving heel veel geld. Twijfel dus niet om een illegale kwekerij aan te geven. Ook al bent u niet helemaal zeker, meld dat dan ook.

Signalen die kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

 • Stankoverlast door een vreemde lucht (zoals bij coffeeshops).
 • Geluidsoverlast van afzuiginstallaties.
 • Warme muren.
 • Condensvorming op de ramen.
 • Tocht (een versterkte af- en aanvoer van lucht).
 • Stroomstoringen (schommeling in stroomsterkte, bijvoorbeeld knipperende lampen).
 • Kunstlicht (gloed van felle lampen).
 • Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen.
 • Rolluiken die meer dicht zijn dan open en/of onduidelijkheid of een pand bewoond wordt (in combinatie met bovenstaande signalen).