Buurt- en wijkinformatie

De gemeente Woudrichem ligt in het Land van Heusden en Altena, omringd door de Merwede, de Biesbosch, De Bergsche Maas en de Afgedamde Maas. Kenmerkend zijn het open polderlandschap, de mooie kerkdorpen en het oude vestingstadje Woudrichem. Het gebied leent zich uitstekend voor actieve recreatie zoals watersport, wandeltochten en fietstochten. Naast het vestingstadje Woudrichem bestaat de gemeente uit de dorpen: Almkerk, Andel, Giessen, Oudendijk, Rijswijk, Uitwijk, Uppel en Waardhuizen.

Woudrichem

Woudrichem is een kleine gemeenschap met minder dan 5.000 inwoners. In het vestingstadje zijn eigentijdse voorzieningen, waaronder een sporthal/sociaal cultureel centrum 't Rondeel, drie basisscholen en het Visserij- en Cultuurhistorisch museum. De haven is mooi gerestaureerd in oude stijl; er is een pontverbinding met Gorinchem en slot Loevestein. De visserijdagen en de jaarmarkt zijn belangrijke evenementen in Woudrichem.

Andel

Andel bestaat uit Op- en Neer-Andel. De van oorsprong agrarische gemeenschap telt circa 2.500 inwoners en heeft twee basisscholen, een agrarisch opleidingscentrum (vakschool leerlingwezen) en sinds medio 2014 een nieuw overdekt zwembad. Uit de historie blijkt dat Andel een springlevend dorp was, en dat is het nu nog steeds. Er zijn tal van verenigingen, zoals een fanfarekorps, een gymnastiek-, een voetbal- en een ijsvereniging. De jaarmarkt is een feest dat door bewoners en gasten van buiten druk wordt bezocht.

Giessen

Giessen telt ruim 1.500 inwoners en ligt dicht tegen Rijswijk aan, een ander klein dorp. Giessen heeft een basisschool, diverse sportverenigingen, een openbare bibliotheek en een sporthal. Het is een rustig dorp en bewoners ervaren de overzichtelijkheid van de kleine gemeenschap als prettig. In Giessen zijn biljart-, voetbal-, gymnastiek- en volleybalclubs aanwezig. De jaarmarkt is een tweedaags dorpsfeest dat op de tweede vrijdag en zaterdag van september wordt gehouden.

Rijswijk

Rijswijk heeft een actieve bevolking van minder dan 2.000 inwoners en een bloeiend verenigingsleven. Rijswijk telt één christelijke school. Het dorp Rijswijk was van oorsprong een heerlijkheid, waar veel bewoners leefden van de veeteelt. Centraal in Rijswijk ligt het "Slotje", een pittoresk kasteeltje, waarvan de fundamenten teruggaan tot de 13e eeuw.

Almkerk

Almkerk telt ruim 3.500 inwoners (het gehucht Uppel meegeteld) en heeft haar inwoners op alle gebieden iets te bieden. Er zijn drie basisscholen, een winkelcentrum, een aantal instellingen die een streekfunctie vervullen zoals verpleeghuis Altenahove, het Kringloopcentrum, golfpark 'Almkreek' en bioscoop Hollywoud. Daarnaast zijn er diverse sportverenigingen en zijn er de jaarlijkse Streekdagen met de grootste Truckpulling van Europa en een tractorpulling.

Verder een aantal monumentale gebouwen, boerderijen en woningen die gezichtsbepalend zijn, en het riviertje de Alm, waarlangs het goed wandelen is. Dit alles maakt Almkerk tot een aantrekkelijk dorp voor jong en oud.

Uitwijk en Waardhuizen

Uitwijk en Waardhuizen zijn twee heel verschillende dorpen, maar ze zijn toch heel erg met elkaar verbonden. Er wonen iets meer dan 600 inwoners. Uitwijk is één van de fraaiste dorpen van het Land van Heusden en Altena. Het heeft talloze mooie vrijstaande huizen en boerderijen en een kerkje dat midden in het dorp staat. Waardhuizen is misschien wel het kleinste dorp in Nederland met een eigen basisschool. Rustig en overzichtelijk. Beide dorpen hebben helaas geen winkels meer.

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden